Instrumentvedlikehold

Fra Ammerud skoles musikkorps
Hopp til: navigasjon, søk

I Ammerud skoles musikkorps har vi mange instrumenter. Hver musikant har sitt instrument, det er store verdier som korpset har i disse. De koster fra kr. 6000 opp til nesten kr. 100000 pr instrument.

Korpset bruker hvert år mye penger på reparasjoner av instrumentene, mange av disse kunne vert unngått hvis musikantene hadde passet bedre på instrumentene sine. Det kan forkomme uhell, men i mange er det feil bruk, hvordan en holder instrumentet, løper rundt mellom instrumentene på øvelser, velter ting over dem osv.

Vi vil prøve å få ned utgiftene til reparasjoner ved å lage en instruks på hvordan en tar vare på hvert enkelt instrument og oppfordrer foreldrene til å hjelpe til med at musikantene følger opp dette.


Generelt om instrumenter

Det er viktig at en passer på instrumentene, og oppbevarer den forsvarlig når en er hjemme, har dem på stativ eller i kassen. Kassen beskytter instrumentet så det ikke skades. Vi har tre hovedinstrumentgrupper i korpset. Det er treblås, messing og slagverk. Slagverkutstyret har ikke musikantene hjemme, så det er blåseinstrumentene som vi tar for oss med tanke på daglig vedlikehold og vedlikehold som vi gjør av og til.

Det er viktig å ikke spise eller drikke søtt når og rett før en spiller, skyld i så fall munnen med vann slik at ikke sukker kommer inn i instrumentene. Dette gjelder både treblås og messing. Sukker gjør putene harde slik at de ikke tetter hullene. I messing lager det et belegg inni som også lager irr i instrumentet. Viktig at en ikke holder for hardt rundt klaviaturet når en bærer treblås, saxofon festes i sele.

Det er viktig at en på øvelser legger fra seg instrumentene riktig, et treblåsinstrument må aldri legges med klaviaturet ned mot gulvet, dette er det som lettest skades. En kan få kjøpt stativer i en musikkforretning. Messing tåler litt mer baryton og tuba settes med klokken ned, waldhorn med klaffene opp, trombone med sliden ned eller på stativ, trompet/kornett på stativ eller legges forsiktig ned. Det er viktig at en ikke bærer et messinginstrument i bøylene, da disse er bevegelige og kan gjøre at en mister instrumentet i gulvet.

Det finnes pussesett til alle instrumenttyper, som gjør det lettere å gjøre vedlikeholdet. På treblås er det viktig at en tørker alle deler med klut etter bruk, slik at en får bort fuktighet som kan være med på å ødelegge putene.

Messinginstrumenter er noe mer robuste, men det koster fort penger å få reparert fastsatte bøyler, munnstykker som ivrige fedre har prøvd å løsne osv.

Fastsittende munnstykke: Ikke bruk tenger eller annet verktøy for å løsne det. Dette kan føre til ødelagt instrument. Korpset har munnstykkeavtager som lett løsner munnstykket.

Fastsittende bøyler Manglende smøring med bøylekrem vil føre til at bøyler setter seg fast. Irr kan skape sammenbinding av stor styrke. Forsøk å få ventilolje til å trenge inn mellom rørene, og la instrumentet ligge noen timer. Ta så tak i bøylen, vipp den fra side til side samtidig som du trekker. Løsner den ikke da, må instrumentet leveres til fagmann.

Det er viktig at en ikke prøver å reparere noe selv, er det noe som ikke virker som det skal ta kontakt med materialforvalterne på samspillet, en av oss er stort sett tilstede. Så ser vi på det om vi kan ordne det på stedet eller om det må sendes til reparasjon.

En kan også ringe Ragnar på tlf. 92647441 om det skulle være noe som haster.